MUSEA TIPS
HASSELT
Wie Hasselt zegt, zegt smaak: een voorliefde voor eten en drinken, maar ook een uitstekende kledingsmaak. Met een uitgebreide collectie kledingstukken en accessoires vertelt Modemuseum Hasselt je allerlei verhalen over de geschiedenis van de westerse mode van 1750 tot vandaag. Ontdek zowel historische pareltjes van anonieme makers, als iconische stukken van klinkende namen zoals Paul Poiret, Elsa Schiaparelli, Christian Dior en Yves Saint Laurent.
Ga je op stap met kinderen? Dankzij een actief parcours en leerrijke activiteiten verbindt het museum mode met jouw gezin.
In Het Kunstuur worden topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950 op een unieke manier gebracht. Bekende Vlamingen vertellen wat hun band is met de kunstenaar of met het schilderij. Deze topwerken zijn te bewonderen tot 9 maart 2025 in het oude stadhuis op het Groenplein. Een unieke tentoonstelling en kunstbeleving in de echte zin van het woord.
Een bezoek aan het Jenevermuseum zet je zintuigen op scherp: je ziet, hoort én beleeft de passie voor het eeuwenoud, maar springlevend jenevererfgoed met geurinstallaties, filmpjes, geluidsfragmenten en, niet te vergeten, een uitgebreide collectie. Van borrelglaasjes en affiches tot de juiste informatie over hoe je jenever schenkt en degusteert. In een mum van tijd word jij jeneverwijs. Verschillende weken per jaar kan je in de nog werkende 19de -eeuwse stookinstallatie de meester-stoker aan het werk zien. Daarna kun je de gin proeven in het gezellige proeflokaal, waar je een smaakavontuur beleeft.
Kom je met familie of vrienden? Jouw ticket geeft je gratis toegang tot de Geestendetector en de Jenevermoord. Met een interactieve audiogids ontdek je de geesten van de voormalige stokerijbewoners en hun avonturen.
Een stad zonder verleden is als een boek zonder letters. In het Hasseltse stadsmuseum Het Stadsmus ontdek je de geschiedenis van Hasselt én bewonder je enkele opmerkelijke deelcollecties, zoals die van Hasseltse keramiek of van hedendaagse kunst.
Sinds 2020 vind je in Hasselt een nieuwe architecturale parel: het gebouw van Z33 op de oude begijnhofsite. Achter de bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen schuilt een kunstencentrum dat plaats biedt aan tentoonstellingen, onderzoek, producties en samenwerkingsprojecten rond hedendaagse kunst, design en architectuur.
Het bijzondere ontwerp van Francesca Torzo speelt met verhoudingen, zichtlijnen en lichtinvallen, met open ruimtes en intiemere plekjes. En een bijzondere materialiteit en tactiliteit. Maar ga vooral zelf eens een kijkje nemen.
De Abdij van Herkenrode heeft een rijke geschiedenis. Er vallen dus heel wat boeiende verhalen te ontdekken. Wil je meer weten over de vrouwen die 600 jaar lang in de abdij woonden? Laat je meevoeren in het Belevingscentrum en ervaar zowel de bloeiperiodes, gevuld met weelde, pracht en praal, als de moeilijke tijden vol oorlog, ziekte en geweld. Ben je eerder benieuwd naar de Kruiden- en Inspiratietuin? Een gids geeft je graag een woordje uitleg bij het ontwerp van het kruidenpark en schetst daarbij hoe mensen van alle tijden en culturen kruiden gebruiken.
Smaakmaker: zin in een ‘andere’ rondleiding, met humor en anekdotes? Ga op stap met Joséphine de Gondrécourt, de laatste abdis van Herkenrode!
De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse Tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht.
Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? Behalve een rijke verzameling aan historische gebouwen en voorwerpen, geeft het museum ook immaterieel cultureel erfgoed – rituelen, verhalen en technieken – en verschillende ‘oude’ dierenrassen een plaats in haar collectie. Je vindt hier ook ons groenerfgoed: moestuinen met vergeten groenten, hoogstamboomgaarden, een hopveld en kruidentuin … Hoe inspireerde het verleden ons heden en onze toekomst? Laat je verrassen door vier boeiende museumdelen met elk een eigen unieke invulling.
Het begijnhof werd in 1258 opgericht rond een centraal gelegen kerk met voorplein en buiten de stadsmuren van Sint-Truiden bij de Cicindriabeek. In haar glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen.
SINT-TRUIDEN
De museum bewaart een collectie van meer dan 15.000 objecten van franciscaanse origine: tentoonstellingen met artefacten, documenten en interactieve displays over kloostertradities.
In de schatkamer van de gotische kerk, gelegen op de Grote Markt, worden kerkelijk vaatwerk, reliekschrijnen, kazuifels, reliekhouders, textilia en curiosa uit de middeleeuwen en latere tijden tentoongesteld.
Kamiel Festraets startte in 1937 op het Begijnhof met de bouw van de oudste toeristische attractie van Limburg: het astronomisch uurwerk. Het weegt 4 ton, is 6 m hoog, 4 m lang, 2,5 m breed en bevat meer dan 20.000 onderdelen. Voorstellingen duren 40 minuten.
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren wordt vaak beschouwd als een van de beste archeologische musea van Europa. Het museum maakt gebruik van moderne technologieën, interactieve tentoonstellingen en multimedia om bezoekers mee te nemen op een reis door de geschiedenis: van neanderthaler tot Gallo-Romein.